restauratie

Restauratie

Of het nu een pianovleugel betreft of een sieradendoosje, ik ga altijd te werk met de grootst mogelijke aandacht en precisie. In de loop van de tijd heb ik een bijzondere feeling ontwikkeld voor alle mogelijke soorten hout, alle mogelijke gereedschappen en materialen, natuurlijke en chemische stoffen, lak, krijt, olie, was… Ik heb een absoluut oog voor de manier waarop een tafelblad glanst, een schilderijlijst schittert, een poot aan een stoel vastzit. Elke meubel is uniek en elke restauratie is een uniek project. Daarom wordt samen met de opdrachtgever eerst een nauwkeurig restauratieplan opgemaakt, zodat duidelijk is op welke wijze de restauratie plaatsvindt en wat de kosten daarvan zijn. Ik werk voor zowel bedrijven als particulieren. In principe in mijn eigen restauratieatelier aan huis, maar als de opdracht daarom vraagt kan ik ook op locatie restaureren.

 

 

 

 

Hieronder volgt een globaal overzicht van mijn specialismen. Neem voor vragen of een vrijblijvende offerte contact met me op.

 

Hout-technische reparaties, fijn fineerwerk, inlegwerk

Antieke meubelen worden altijd in de oorspronkelijke staat hersteld, waarbij ik zoveel mogelijk gebruik maak van authentieke materialen en technieken. Alle houtsoorten zijn welkom, zoals mahonie, eiken-, noten- of kersenhout. Fineer dat beschadigd is wordt nauwkeurig hersteld, aangeheeld met fineer in de juiste tekening. Inlegwerk en marqueterie worden tot in de kleinste details perfect hersteld.

 

 

 

Restaureren en vergulden van schilderij- of spiegellijsten

Beschadigde ornamenten worden bijgewerkt en/of opnieuw gemodelleerd. Vervolgens wordt de lijst laagje voor laagje opnieuw opgebouwd ten behoeve van kleuring en hechting. Als de basis perfect is kan het bladgoud of bladzilver worden gelegd. Ten slotte wordt de lijst zodanig op kleur gebracht en gepatineerd dat de gerestaureerde delen niet meer zichtbaar zijn. De lijst wordt weer één geheel.

 

Ajourzagen

Ajour is zeer decoratief en verfijnd zaag- en houtsnijwerk, een techniek die veel voorkomt bij 18e- en 19e-eeuwse klokkasten. Voor ajourwerk wordt een houtsoort met een zeer fijne structuur gebruikt, dat handmatig en met uiterste precisie wordt uitgezaagd. Ajour zaagwerk dat in de Restauratiewerkplaats wordt verricht is niet te onderscheiden van het origineel!

 

 

 

 

Politoeren

Eerst wordt het meubel zorgvuldig gereinigd, vervolgens worden op een speciale wijze dunne laagjes schellak aangebracht met een dot politoerkatoen. Het resultaat is een warm, diepglanzend oppervlak. De eventuele houttekening wordt geaccentueerd. Tafels, kasten, stoelen en vleugels, maar ook kleinere voorwerpen worden in de Restauratiewerkplaats gepolitoerd. Pas als het resultaat perfect is keren ze terug naar de eigenaar.

 

- Marleen van heijnsbergen -

mijn facebook
marleen@restauratiewerkplaats.nl

Lithsedijk 9   5397EA   Lith

06-41399565